Onze actuele programma'sOnze programma's zijn gericht het creëren van werkgelegenheid waardoor meer mensen een zelfredzaam bestaan hebben. Goed ondernemerschap is de hefboom. Daarom helpen wij ondernemers met business planning, organisatie, financieel management en toegang tot financiering.


Jjongoza Coffee Farmers

326 koffieboeren samen in één coöperatie

Hoe is het idee ontstaan?

In 2017 hebben 10 groepen van koffieboeren in Zuid-West Oeganda besloten dat ze graag verder willen gaan in een coöperatie: Jjongoza Coffee Farmer Cooperative. Een aantal leden van de groepen zijn bekenden van onze adviseur Fr. Ambrose Bwangatto en zij hebben hem om hulp gevraagd om hun ambitie te realiseren. In april 2018 zijn wij voor het eerst in gesprek geraakt met de boeren. We werden verrast door de positieve energie en hechtheid van de community. Het werd snel duidelijk dat de boeren elkaar goed kennen en iets gunnen. Maar ook dat ze nog niet goed georganiseerd waren en geen financiering konden krijgen om stappen te kunnen maken. In diverse gesprekken werden hun uitdagingen steeds duidelijker en begrepen wij steeds beter wat de obstakels zijn.

 

Waarom wij willen helpen?

De coöperatie heeft de potentie om een enorme hefboom te zijn voor de ondernemende boeren. Samen kunnen ze veel meer bereiken. Meer technische kennis vergaren en delen, op grote schaal meststoffen, bestrijdingsmiddelen en diensten inkopen en op grote schaal koffie exporteren en zo een betere prijs ontvangen. Hiervoor is een coöperatie nodig met sterk leiderschap, een goede organisatiestructuur en processen en robuust financieel management. Een project dat dus heel goed past binnen de doelstellingen van Red Road Foundation. De coöperatie raakt 326 gezinnen met en daarmee ruim 2.000 mensen in een gebied waar ongeveer 10.000 mensen wonen. In de toekomst zou een goedwerkende coöperatie een structuur en organisatie kunnen zijn waar nog veel meer andere ondernemers van zouden kunnen profiteren en werkgelegenheid kunnen creëren.  

 

Het groeipad

De coöperatie zal in de periode tot en met 2022 eerst focussen op een stabiele organisatie die zelfstandig toegang heeft tot financiering. Speerpunten zijn:

  • goed leiderschap en organisatie
  • kennis en financiering organiseren waardoor de oogstcapaciteit kan worden verdrievoudigd in 3 jaar
  • een interne leenbank waardoor er bij de boeren financiële rust komt en daardoor beslissingen kunnen nemen die op middellange termijn het juiste rendement geven

Vanaf 2023 zal de zelfstandige coöperatie gaan werken aan expansie en zelfstandige export naar de Europese markt.

 

Hoe helpen wij?

Red Road Foundation wilt de coöperatie ondersteunen bij de eerste fase van het groeipad tot 2022. Inmiddels hebben wij diverse partners bereid gevonden om mee te werken. Naast Rabobank Peel Maas en Leudal, Rabobank Foundation en  een groep Nederlandse ondernemers uit Midden-Limburg zijn dat ook diverse Oegandese organisaties die ter plekke adviseren en coördineren.

 

Meer weten?

Neem contact met ons op voor meer informatie of concrete ideeën om de boeren van Jjongoza Coffee Farmers Cooperative te helpen. 

 Afgeronde programma's

Onderstaand vind je informatie over programma's die inmiddels zijn afgerond. We proberen je op deze manier nog meer inzicht te geven in onze activiteiten.

Youth Enterprise - begeleiding 16 ondernemers (okt 2018 t/m juni 2019)

 

In dit programma zijn 16 talentvolle jonge ondernemers 9 maanden begeleid. In maandelijkse bijeenkomsten hebben trainers van Junior Achievement Uganda op praktische wijze de deelnemers geholpen om hun business planning te verbeteren, operationele problemen aan te pakken en hun financial management op orde te krijgen. Middels intervisies hebben de deelnemers veel geleerd van elkaar en zijn een aantal van hen gebruik gaan maken van elkaars diensten.

 

Belangrijkste resultaten:

- Eén deelnemer (The Brand Factory, zie hierboven) is in aanmerking gekomen voor een beperkte financiering door Red Road Foundation waardoor een groeispurt gemaakt kon worden en het bedrijf is gegroeid van 1 naar 5 medewerkers.

- Een drietal andere deelnemers hebben inmiddels financiering kunnen krijgen bij lokale banken

- De totale werkgelegenheid is in de periode van begeleiding met 18% gegroeid

- 12 van de 16 bedrijven hebben een stabiel bestaansrecht opgebouwd. De andere 4 hebben hun activiteiten gestaakt.


Junior Achievement - scholenprogramma (feb t/m nov 2018)

Een programma van 8 maanden waarin middelbare scholieren een echt bedrijf te starten. Ze leren hun kwaliteiten kennen, de kracht van anderen te gebruiken, kansen te herkennen, proactief te worden en te leren van fouten. In samenwerking met Rabobank Foundation hebben wij dit programma mogelijk gemaakt voor 200 meiden op Christ the King in Kalisizo en 300 jongens op St. Henry's in Masaka/Kitovu en op Christ the King in Kalisizo.

 

Leuke bijkomstigheid: de landelijke verkiezing van het beste studentenbedrijf vond op 29 september 2018 plaats op 'onze' Christ the King. The 'Two Pals' van 'onze' St. Henry's wonnen de competitie en mochten daarom Oeganda vertegenwoordigen op de verkiezingen van de beste studentenbedrijf van Afrika. Daar werden zij op 7 december 2018 nummer 5 van Afrika!

 

Binnenkort wordt hier het eindrapport van Junior Achievement gepubliceerd.


Volg ons op facebookDaar houden we je op de hoogte over de programma's en vertellen scholieren en ondernemers hun verhalen.